Intrebari frecvente

La momentul la care va prezentati intr-unul din punctele de lucru ale distribuitorilor autorizati de CNAIR - S.A. sa incaseze tariful de trecere pentru utilizarea podurilor peste Dunare intre Fetesti si Cernavoda (peaj), pentru achitarea acestuia trebuie sa:
- comunicati personalului distribuitorului numarul de inmatriculare al vehiculului asa cum este inscris in certificatul de inmatriculare;
- comunicati personalului distribuitorului numarul de identificare al vehiculului (seria de sasiu) atunci cand se solicita acest lucru de catre personalul distribuitorului;
- comunicati personalului distribuitorului categoria tarifara corespunzatoare tipului de vehicul, conform clasificarii urmatoare:


Categorie tarifara peaj asociata tipului de vehicul: 

 •     1 - Autoturism/Marfa MTMA<=3,5 tone
 •     2 - Marfa 3,5 tone < MTMA < 12 tone / Microbuz 
 •     3 - Marfa MTMA>=12 tone, <=3 axe / Autocar
 •     4 - Marfa MTMA>=12 tone, >=4 axe 

 

Doar emiterea de catre personalul distribuitorului a documentului "copie client" atesta inregistrarea in baza de date a peajului.
In cazul in care observati o eroare la inscrierea numarului de inmatriculare, dupa ce distribuitorul a emis documentul "copie client", puteti solicita corectia numarului de inmatriculare, in punctul de lucru al distribuitorului care a emis peajul, in decurs de 60 minute de la emiterea acesteia.
In vederea operarii acestei modificari, personalul distribuitorului va solicita o copie de pe certificatul de inmatriculare al vehiculului.

Atat pentru vehiculele care circula cu numere provizorii, cat si pentru vehiculele inregistrate, NU se achita peajul.

In situatia emiterii peajului pentru un numar de inmatriculare eronat, in cazul in care nu a fost solicitata si efectuata corectia numarului de inmatriculare in termen de 60 minute de la emitere la punctul de distributie unde a fost emis peajul, utilizatorul poate solicita CNAIR - S.A. corectia numarului de inmatriculare in baza de date.
Solicitarea se transmite in original la CNAIR - S.A., conform formularului-tip - Cerere schimbare numar inmatriculare eronat, impreuna cu:

 • a) o copie a documentului copie client emis pentru numarul de inmatriculare eronat;
 • b) o copie a certificatului de inmatriculare sau a cartii de identitate a vehiculului, din care sa reiasa numarul de inmatriculare corect;
 • c) o copie a documentului de plata.

 

Pe baza documentelor mentionate anterior, CNAIR - S.A. va efectua corectia numarului de inmatriculare daca este indeplinita una din urmatoarele conditii:

 • a) numarul de identificare al vehiculului, inscris in documentul copie client, corespunde cu cel inscris in certificatul de inmatriculare sau in cartea de identitate a vehiculului, transmisa de utilizator;
 • b) in documentul eliberat de distribuitor, in cazul utilizatorilor romani, nu este inscris numarul de identificare al vehiculului, iar conform inregistrarilor din baza de date a Directiei regim permise de conducere si inmatriculare vehicule numarul de inmatriculare inscris in document, la data eliberarii peajului, nu era alocat unui vehicul;
 • c) in documentul eliberat de distribuitor, in cazul utilizatorilor romani, conform inregistrarilor din baza de date a Directiei regim permise de conducere si inmatriculare vehicule, este inscris un numar de inmatriculare al unui vehicul pentru care, potrivit legii, nu este obligatorie achitarea tarifului de trecere;
 • d) in documentul eliberat de distribuitor, in cazul utilizatorilor straini, numarul de inmatriculare inscris la emiterea peajului prezinta o eroare de maximum doua caractere si numarul de identificare al vehiculului nu este inscris.
   

 

In cazul utilizatorilor romani care isi schimba numarul de inmatriculare al vehiculului, peajul isi mentine valabilitatea in conditiile in care in baza de date a autoritatii de inmatriculare este operata modificarea respectiva. Autoritatea de inmatriculare va asigura, pe baza de protocol, accesul zilnic al C.N.A.I.R. - S.A. la baza de date cu modificarile privind schimbarea numarului de inmatriculare.
In cazul utilizatorilor romani si straini, in situatia schimbarii numarului de inmatriculare al vehiculului pentru care a fost achitat peajul, aceasta isi mentine valabilitatea numai in conditiile in care la emiterea acestuia numarul de identificare al vehiculului a fost inscris corect.
In orice alta situatie utilizatorul va solicita C.N.A.I.R. - S.A., in scris, efectuarea modificarii numarului de inmatriculare in baza de date a SIEGMCR.
Pentru efectuarea modificarii utilizatorul se va prezenta la unul din punctele de lucru ale C.N.A.I.R. - S.A., o cerere scrisa conform formularului tip - persoana fizica sau a formularului tip - persoana juridica, cartea de identitate a vehiculului in copie si original.
Solicitarea se verifica pe loc si, daca cererea este justificata, se efectueaza modificarea in baza de date. Odata cu modificarea numarului de inmatriculare, in baza de date se va elibera, prin intermediul SIEGMCR, un document care atesta efectuarea modificarii si valabilitatea peajului pentru noul numar de inmatriculare, in doua exemplare identice, dintre care:

 • a) unul va fi stampilat de catre C.N.A.I.R. - S.A. si va fi inmanat solicitantului;
 • b) unul va fi semnat de catre solicitant si va ramane la C.N.A.I.R. - S.A.

 

 

 • -NU 

Restituirea sumei, corespunzatoare tarifelor achitate si neutilizate, se face numai la solicitarea utilizatorului, in situatia radierii din circulatie a vehiculului ca urmare a:

 • - dezmembrarii, casarii sau predarii vehiculului unei unitati specializate, in vederea dezmembrarii;
 • - scoaterii definitive din Romania a vehiculului;
 • - declararii furtului vehiculului. 

 

 

In situatia in care in certificatul de inmatriculare, pe langa detinatorul vehiculului, este inscris si utilizatorul acestuia, procesul verbal de constatare a contraventie va fi emis pe numele utilizatorului . Doar in situatia in care in certificatul de inmatriculare nu sunt inscrise datele utilizatorului, procesul verbal de constatare a contraventiei va fi emis pe numele detinatorului (firma de leasing). 

 

 

Conform prevederilor OG 15/2002 cu modificarile si completarile ulterioare, sunt exceptate de la achitarea tarifului de trecere pentru podurile peste Dunare intre Fetesti si Cernavoda (peaj):

 • a) detinute in proprietate sau, dupa caz, folosite in baza unui drept legal, conform datelor inscrise in certificatul de inmatriculare, de:
 • (i) unitatile Ministerului Apararii Nationale;
 • (ii) unitatile Ministerului Afacerilor Interne;
 • (iii) unitatile Serviciului Roman de Informatii;
 • (iv) unitatile Serviciului de Informatii Externe;
 • (v) unitatile Serviciului de Protectie si Paza;
 • (vi) unitatile Serviciului de Telecomunicatii Speciale;
 • (vii) Administratia Nationala a Penitenciarelor si unitatile subordonate acesteia;
 • (viii) serviciile publice comunitare pentru situatii de urgenta, reglementate prin Ordonanta Guvernului nr. 88/2001 privind infiintarea, organizarea si functionarea serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 363/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
 • (ix) Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania - S.A. si subunitatile acesteia;
 • (x) Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier;
 • (xi) Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania;
 • (xii) serviciile de ambulanta;
 • b) istorice, conform celor inscrise in certificatul de inmatriculare sau in cartea de identitate a vehiculului;
 • c) prevazute ca fiind exceptate prin acordurile si tratatele internationale la care Romania este parte;
 • d) vehiculele care desfasoara activitati pentru asigurarea pazei patrimoniului drumurilor publice, intretinerea curenta pe timp de vara si iarna, lucrari de siguranta rutiera pe distanta aflata pe un sector de drum, pod, tunel sau trecatoare de munte pe care se aplica tariful de trecere;
 • e) autoturismele detinute in proprietate sau, dupa caz, folosite in baza unui drept legal, conform datelor inscrise in certificatul de inmatriculare, de persoanele fizice care au domiciliul situat de o parte a podurilor peste Dunare intre Fetesti si Cernavoda si locul de munca sau teren agricol detinut in baza unui titlu de proprietate, de cealalta parte a podurilor si care utilizeaza podurile pentru a se deplasa la/de la serviciu/teren agricol - de la/la domiciliu.

Incepand cu data de 30 aprilie 2015, vehiculele mentionate anterior sunt exceptate de la plata tarifului de trecere pentru utilizarea podurilor peste Dunare intre Fetesti si Cernavoda (peaj) numai daca sunt inregistrate ca vehicule exceptate in baza de date. 

Pentru a fi inregistrate ca exceptate de la achitarea peajului utilizatorii/detinatorii vehiculelor prevazute la lit. a) pct. viii) - xii), lit. b), lit. c) si lit. d) sunt obligati sa comunice CNAIR - S.A., sub declaratie pe propria raspundere, lista numerelor de inmatriculare ale vehiculelor insotita de copii ale certificatelor de inmatriculare ale vehiculelor. Documentele se transmit prin fax la 021.264.34.82. 

Pentru a fi inregistrate ca exceptate de la achitarea peajului utilizatorii/detinatorii vehiculelor prevazute la lit. a) pct. i) - vii) sunt obligati sa transmita Directiei regim permise de conducere si inmatriculare vehicule lista cu numerele de inmatriculare ale acestora, in vederea marcarii in Registrul national de evidenta a permiselor de conducere si a vehiculelor inmatriculate, ca vehicule exceptate de la plata tarifului de trecere.

Incepand cu data de 30 aprilie 2015, vehiculele prevazute mai sus, inscrise in baza de date ca exceptate de la plata tarifului de utilizare, sunt exceptate si de la obligatia de plata a tarifului de trecere, fara a mai fi necesara solicitarea inscrierii acestora in baza de date a SIEGMCR.

Pentru a fi inregistrate ca exceptate de la achitarea peajului utilizatorii/detinatorii vehiculelor prevazute la lit. e) sunt obligati sa transmita CNAIR -SA B-dul Dinicu Golescu nr. 38 sector 1 Bucuresti cod postal 010873 - In atentia Directiei Venituri urmatoarele documente:

 • 1) lista numerelor de inmatriculare ale autoturismelor detinute, sub declaratie pe propria raspundere;
 • 2) copii ale certificatelor de inmatriculare ale autoturismelor.
 • 3) copie a actului de identitate din care sa reiasa ca domiciliul utilizatorului este situat de o parte a podurilor peste Dunare intre Fetesti si Cernavoda;
 • 4) o adeverinta emisa de angajator care sa ateste calitatea de angajat sau, dupa caz, emisa de primariile/consiliile locale care sa ateste detinerea unui teren agricol in baza unui titlu de proprietate, din care sa reiasa ca locul de munca sau, dupa caz, terenul agricol se afla de cealalta parte a podurilor, fata de domiciliu.

 

 • -    Adeverinta trebuie sa fie transmisa in original.
 • -    Aceste autoturisme sunt exceptate de la plata tarifului de trecere pe o perioada de 6 luni de la data includerii acestora in baza de date, ca vehicule exceptate. Ulterior se reia procedura.
 • -    In declaratia pe proprie raspundere trebuie sa fie trecute toate datele de contact astfel incat sa poata fi transmisa confirmarea de catre CNAIR (adresa, nr. de telefon si/sau adresa de email pentru operativitate in caz de neclaritati)
 • -    solicitantul (riveranul) trebuie sa fie inscris obligatoriu ca proprietar/utilizator in certificatul de inmatriculare al vehiculului
 • -    in cazul in care autoturismul este detinut de sotie/sot, pe langa documentele de mai sus, trebuie transmisa si o copie a certificatului de casatorie. 
 • Detinatorii/utilizatorii vehiculelor exceptate au obligatia de a transmite catre CNAIR - S.A. sau DRPCIV, dupa caz, sub declaratie pe propria raspundere, orice modificare aparuta cu privire la vehiculele aflate in proprietate sau care, dupa caz, pot fi folosite in baza unui drept legal.